Aardwarmte

/Aardwarmte
Aardwarmte2016-02-15T11:42:31+02:00

In onze omgeving is veel ongebruikte energie in de vorm van aardwarmte aanwezig. Warmtepompen kunnen deze gratis aardwarmte energie omzetten in bruikbare warmte of koude. Een warmtepomp kan ingezet worden om een woning of een gebouw te verwarmen, te koelen of om tapwater te verwarmen.

Besparing

Omdat warmtepompen gebruik maken van gratis energie, kunt u met een warmtepomp een flinke besparing realiseren. In vergelijking met een Hr-ketel kan het energieverbruik gehalveerd worden. Daarbij is het mogelijk om in de zomer de woning goedkoop te koelen. Afhankelijk van de toepassing is een besparing van 25 tot 40% op de energierekening mogelijk.

Milieu

Doordat u met een warmtepomp minder energie verbruikt, produceert u minder broeikasgassen, zoals CO2. Dit draagt bij aan een beter milieu.

Werking

De werking van een warmtepomp is te vergelijken met die van een omgekeerde koelkast.

Voor de verwarming gebruikt de warmtepomp brijn – een mengsel van water en antivriesmiddel – (grond)water of lucht als (gratis) energiebron om cv- of tapwater te verwarmen. Het bronmedium wordt door een pomp over een warmtewisselaar (verdamper) geleid. Het in de verdamper aanwezige vloeibare koudemiddel neemt de warmte van de bron op en verdampt. De damp wordt door een compressor aangezogen en samengeperst, waardoor de druk en de temperatuur ervan oplopen.

In een tweede warmtewisselaar (condensor) condenseert de damp weer tot vloeistof. Dit levert de energie om water te verwarmen voor ruimte- of tapwaterverwarming. Met een expansieventiel worden de druk en de temperatuur van het koudemiddel weer verlaagd en begint de kringloop van vooraf aan.

De werking van een warmtepomp kan ook omgekeerd worden voor actieve koeling van een woning of gebouw. Ook passieve koeling is mogelijk.

Bronopties

De warmtepomp kan aardwarmte onttrekken aan diverse bronnen:

  • grondwater;
  • de bodem;
  • oppervlakte- en afvalwater;
  • ventilatielucht;
  • buitenlucht.

Plaatselijke en provinciale verordeningen, de mogelijkheid tot grondboringen of de aanwezigheid van afvalstromen zijn bepalend voor de keuze van de bron. Techneco adviseert hierin en biedt deze bronnen ook aan.

Bodemwarmte is voor woningen en utiliteitsgebouwen een veel voorkomende bronkeuze. Koelmiddel in horizontaal of verticaal aangelegde kunststof leidingen (HDPE) onttrekt dan warmte aan de bodem of staat het juist af.

Aansluitingen

Een (combi)warmtepomp heeft drie of vier aansluitingen:

  1. op het bronsysteem dat buiten de woning is geplaatst en de gratis warmte levert (of bij koeling de warmte afvoert);
  2. op het elektriciteitsnet (400 V) om de pomp te laten werken;
  3. op het vloerverwarmingsysteem in de woning;
  4. eventueel op de waterleiding voor de verwarming van het tapwater.

Onderhoud

Een warmtepomp vereist geen onderhoud door de gebruiker. De behuizing eventueel reinigen met een vochtige doek.

Het is aan te raden om een onderhoudscontract met de installateur af te sluiten voor een jaarlijkse inspectie van het systeem.

Deze inspectie bestaat uit het controleren van: de vorstbeveiliging, de druk in het bronsysteem, het vuilfilter, het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour over de verdamper en condensor en het aantal draaiuren en schakelingen van de warmtepomp.

De controle op aanwezigheid van voldoende koudemiddel kan tweejaarlijks plaatsvinden.

NIEUW bij DIB: DOMOTICA

Het is winter, buiten vriest het 5 graden. Je komt thuis en plots staan alle lichten in de sfeerstand, de radio staat aan en het is comfortabel warm. Het begint inmiddels te schemeren en automatisch gaan de gordijnen dicht. En het lampje bij je favoriete zitplek gaat aan. Tijd voor een kopje koffie en de krant. Dit is DOMOTICA! Domotica (ook wel huisautomatisering) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiƫle definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Met domotica verhoog je je comfort aanzienlijk en bespaar je tegelijkertijd energie.

DOMOTICA

De dag begint bewolkt, de gordijnen gaan dicht om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden (besparing 1). De zon begint te schijnen. De omgevingssensoren voelen dat het warmer wordt en de gordijnen gaan open en de zon verwarmt de woning (besparing 2). De buurvrouw komt naar de voordeur voor een kopje koffie. De omgevingssensoren detecteren beweging en de camera gaat aan en stuurt een notificatie naar je smartphone. Ze belt aan en ook dit ontvang je op je mobiele telefoon. Het is 5 uur je gaat naar huis. Intussen weet de thermostaat de binnentemperatuur en hoe laat je thuiskomt. Deze begint op dat moment te verwarmen zodat het lekker behaaglijk is als je thuis komt. (Besparing 3) Bij thuiskomst springen de lampen aan in de comfort stand en nadat je je spullen hebt weggezet en een kopje koffie hebt gezet gaat de leeslamp aan bij je favoriete zithoek. De gordijnen sluiten weer. Je ploft neer na een dag hard werken en gaat je krantje lezen. Oh ja, de buurvrouw straks niet vergeten... Dat is domotica!