Energie

//Energie
Energie2017-06-12T19:34:32+02:00

De EnergyLink brengt inzicht in het energiegebruik naar een nieuw niveau!

Speciaal ontworpen door HomeWizard om ‘slimme meters’ uit te lezen, toont de EnergyLink zowel het elektra- als gasgebruik op een nieuwe overzichtspagina in de HomeWizard app (een HomeWizard is vereist). Daarnaast kan de EnergyLink de opgewekte stroom van zonnepanelen monitoren, precies bijhouden wat een elektrische auto of fiets aan stroom gebruikt en/of het watergebruik meten!

*Voor iedereen met een traditionele meter is er de Wattcher energiemonitor, hiermee is ook het stroomgebruik te zien in de HomeWizard app.

energie1

energie2

Verbruikte en opgewekte energie in één overzicht

De EnergyLink wordt in de meterkast geplaatst om de verschillende typen meters bedraad aan te kunnen sluiten. Er is ruimte voor één P1 poort aansluiting van een slimme meter. Daarnaast zijn er 2 ingangen beschikbaar voor zogenaamde ‘kWh meters’ (DIN rail). Hierop kan een groep zonnepanelen worden aangesloten en eventueel een andere groep (die stroom gebruikt), zoals een oplaadpunt van een elektrische auto. Ook is er de mogelijkheid om een pulssensor van een watermeter aan te sluiten, zodat het watergebruik in de app te zien is.

Gegevens over het energiegebruik worden draadloos verstuurd naar de HomeWizard via RF op 868 MHz. De HomeWizard app toont het huidige gebruik en teruglevering, natuurlijk met dag-, maand- en jaargrafieken. Daarnaast is er een nieuwe ‘live-grafiek’, die per seconde de actuele waarden in de grafiek update.

Compatible met alle slimme meters

Sinds januari 2012 zijn netbeheerders begonnen met het uitrollen van de slimme meter in Nederland. Elke slimme meter beschikt over een zogenaamde P1-poort, speciaal voor het uitlezen van de meter door externe systemen. De EnergyLink maakt gebruik van deze P1-poort.

In 2020 zal vrijwel iedereen in Nederland over een slimme meter beschikken, normaal krijg je vanzelf bericht over de plaatsing. Dit kan echter nog een aantal jaren duren. Daarom is het mogelijk om een ‘prioriteitsaanvraag’ te doen bij je netbeheerder. Er wordt dan binnen 3 maanden (in de praktijk vaak binnen een paar weken) een slimme meter geplaatst, voor een eenmalig bedrag van €71,40 (voor elektra en gas). Hoeft er enkel een elektriciteitsmeter vervangen te worden, kost dit € 66,64.

energie3
energie4

Eenvoudig zonnepanelen aansluiten

Om ook de teruggeleverde energie van zonnepanelen nauwkeurig bij te houden, zijn deze via een zogenaamde DIN rail kWh meter te koppelen aan de EnergyLink. In veel gevallen is er al een kWh meter geinstalleerd, tussen de zonnepanelen en de hoofdmeter. Als dit niet het geval is, kun je deze zelf aanbrengen op het van de zonnepanelen afkomstige snoer voor binnenkomst bij de hoofdmeter.

Op de kWh meter zit een uitgaande poort, vergelijkbaar met de P1 poort van de slimme meter, die je aan kunt sluiten op de ‘S1’ en/of ‘S2’ poort van de EnergyLink. Vervolgens zie je in de HomeWizard app precies wat je per dag hebt ‘verdiend’!

kWh meters voor de S1 en S2 poort op de HomeWizard

Een kWh meter is een apparaat dat de energie meet die over een bepaalde elektriciteitsdraad en deze uitdrukt in kWh. In principe kan de meter ‘tussen’ elke draad worden geinstalleerd door de draad te onderbreken (doorknippen) en weerszijden aan de kWh meter te bevestigen, zodat deze onderdeel wordt van de stroomkring. In het geval van zonnepanelen is het aan te raden om de kWh meter tegelijk met de installatie van de zonnepanelen te plaatsen. Er moet toch een aparte groep voor de zonnestroominstallatie geplaatst worden in de groepenkast, het plaatsen van een kWh meter is dan een kleine moeite. Er zit een uitgang op de kWh meter (z.g.n. S0-uitgang), die middels een normale elektriciteitsdraad en bijgeleverde verlooptstekker met de EnergyLink kan worden verbonden.

Op beide S-poorten op de EnergyLink kan een kWh meter aangesloten worden. In de app kun je instellen of het om zonnepanelen, een elektrische auto, fiets of ander apparaat gaat.

energie5
energie6

Ook het gasverbruik meten

Bij de installatie van de slimme meter, wordt er ook een nieuwe gasmeter geinstalleerd. Deze is gekoppeld aan de elektriciteitsmeter, zo wordt het voor de EnergyLink mogelijk om via de P1 poort van de slimme meter ook het gasverbruik te meten en weer te geven in de HomeWizard app. Natuurlijk met het actuele gebruik en grafieken met overzichten van de afgelopen week, maanden of jaren.

Meet het watergebruik!

De EnergyLink is uniek in de mogelijkheid om het real-time watergebruik weer te geven op je smartphone. Voor moderne watermeters bestaan zogenaamde ‘pulssensoren’, deze kun je op de watermeter plaatsen en de kabel die eruit komt verbinden met een S-poort op de EnergyLink.

Daarna kun je in de HomeWizard app nauwkeurig het watergebruik bijhouden en grafieken bekijken om het week-, maand-, en jaargebruik te zien.

energie7
energie8

Bestel nu een EnergyLink!

De EnergyLink is nu beschikbaar voor € 129,95!

Let op: De EnergyLink werkt alleen in combinatie met een HomeWizard. Heb je die nog niet, bestel dan een HomeWizard Energy Kit, hierin zit zowel de HomeWizard, de EnergyLink, twee aan/uit schakelaars en een draadloze thermometer, voor de speciale prijs van 309,- Euro.

NIEUW bij DIB: DOMOTICA

Het is winter, buiten vriest het 5 graden. Je komt thuis en plots staan alle lichten in de sfeerstand, de radio staat aan en het is comfortabel warm. Het begint inmiddels te schemeren en automatisch gaan de gordijnen dicht. En het lampje bij je favoriete zitplek gaat aan. Tijd voor een kopje koffie en de krant. Dit is DOMOTICA! Domotica (ook wel huisautomatisering) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Met domotica verhoog je je comfort aanzienlijk en bespaar je tegelijkertijd energie.

DOMOTICA

De dag begint bewolkt, de gordijnen gaan dicht om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden (besparing 1). De zon begint te schijnen. De omgevingssensoren voelen dat het warmer wordt en de gordijnen gaan open en de zon verwarmt de woning (besparing 2). De buurvrouw komt naar de voordeur voor een kopje koffie. De omgevingssensoren detecteren beweging en de camera gaat aan en stuurt een notificatie naar je smartphone. Ze belt aan en ook dit ontvang je op je mobiele telefoon. Het is 5 uur je gaat naar huis. Intussen weet de thermostaat de binnentemperatuur en hoe laat je thuiskomt. Deze begint op dat moment te verwarmen zodat het lekker behaaglijk is als je thuis komt. (Besparing 3) Bij thuiskomst springen de lampen aan in de comfort stand en nadat je je spullen hebt weggezet en een kopje koffie hebt gezet gaat de leeslamp aan bij je favoriete zithoek. De gordijnen sluiten weer. Je ploft neer na een dag hard werken en gaat je krantje lezen. Oh ja, de buurvrouw straks niet vergeten... Dat is domotica!