Veelgestelde vragen

//Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen2017-06-12T19:34:33+02:00

Het zou goed kunnen dat uw vraag al vaker aan ons is gesteld, daarom hebben wij alle veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Staat uw vraag er niet tussen? U mag altijd contact met ons opnemen!

Wat is ODE?2015-07-16T11:32:15+02:00

ODE staat voor de overheidsheffing ‘Opslag Duurzame Energie’. Deze betaalt u per 1 januari 2013. Deze heffing is ingevoerd door de overheid om de investering in duurzame energie te stimuleren. Deze ODE vindt u terug op uw energierekening. Door te investeren in uw eigen duurzame energie betaald u minder of geen ODE. Een extra besparing dus.

Wat is een Wattpiek?2015-07-16T11:31:39+02:00

Een Wattpiek (Wp) geeft het vermogen van een zonnepaneel weer, wanneer deze onder ideale omstandigheden zou functioneren. In Nederland levert 1 Watt-piek per jaar (op een goed dak) ongeveer 0.85 tot 1,1 kilowattuur (kWh) op. Dus een installatie van 1500 Wp zal in een jaar tijd tussen 1275 en 1650kWh opleveren. De daadwerkelijke opbrengst is afhankelijk van het dak (heeft dit een zonnige oriëntatie, hellingshoek?), kwaliteit en techniek van uw zonnepaneel, soort omvormer en hoe veel zonuren er in een specifiek jaar zijn.

Wat is CNG/Aardgas?2017-06-12T19:34:33+02:00

CNG/Aardgas

Biogas wordt geproduceerd uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas.

C7GB4BmAgbc Em8w1dtIEhgEm8w1dtIEhg

Wat is zonne-energie?2017-06-12T19:34:33+02:00

Wat is Zonne-energie?

Hieronder legt Duurzaam is beter uit hoe zonne-energie werkt. We beginnen vrij eenvoudig en algemeen en naarmate je verder naar beneden navigeert wordt het steeds technischer en gedetailleerder. Duurzaam is beter wil op deze manier iedereen van jong tot oud bekend maken met zonne-energie.  splitsingthermischenelectra1.gif

Energie besparen met zonnepanelen

Elk half uur valt er genoeg zonlicht op aarde om iedereen een jaar lang te voorzien van energie. Het gaat om zonlicht en zonnewarmte. Schone energie, die gratis wordt aangeboden door de zon. Wil je hier ook van profiteren? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een goed zonnesysteem aanleggen. Je kunt hierin een onderscheidt maken in zonnestroom en zonnewarmte. Zonnestroom wek je op door middel van zonnecellen. De zonnecellen vangen de energie van de zon op in het zonnepaneel en de rest van het systeem zorgt ervoor dat je thuis kunt genieten van duurzame, zelf opgewekte, 100% schone stroom. En gebruik je overdag minder stroom dan je opwekt, dan lever je jouw groene stroom direct terug aan het net en zie je de elektriciteitsmeter letterlijk terugdraaien! Lagere energiekosten en een schoner milieu – wat kan er mooier zijn?

hm5fCgE2Y6c

De warmte die de zon afgeeft kan gebruikt worden door een zonnecollector. Deze warmte wordt gebruikt om water in een boiler te verwarmen. Dit warme water kan gebruikt worden onder de douche, in bad of in de keuken. Het water wordt verwarmt zonder fossiele brandstoffen en is bovendien gratis en milieuvriendelijk.

De termen ‘zonnepanelen’ en ‘zonnecellen’ worden soms door elkaar gebruikt. Dat is niet helemaal correct. Zonnecellen of fotovoltaïsche cellen, zijn de plaatjes in een zonnepaneel die het zonlicht omzetten in elektrische spanning. Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Een zonnepaneel is een grotere plaat waarop meerdere zonnecellen elektrisch aan elkaar gekoppeld zijn.

Silicium

Een zonnecel is een dun plaatje (‘wafer’) dat meestal wordt gezaagd uit een groter blok van het materiaal silicium. Silicium is een halfgeleider. Op het plaatje silicium worden dunne draadjes aangebracht die de elektrische spanning afvoeren. De zonnecel zet het zonlicht om in een elektrische stroom.

Voor zonnecellen is een zuivere vorm van silicium nodig. Silicium is er in overvloed, het element zit onder meer in zand. Maar het zuiveren kost energie en is duur. Afgelopen jaren zat de technologische vooruitgang – en prijsdaling- voornamelijk in de zuivering: hetzelfde rendement halen uit steeds onzuiverder silicium.

Zoals we hierboven konden lezen zijn zonnecellen meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Daarom heten zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen ( Grieks photos: licht, en volt naar de eenheid van elektrische spanning). Afgekort wordt gesproken van PV-systemen. Een andere vorm van PV zijn de elementen gemaakt met de dunnelaagtechnologie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van amorf silicium. Deze elementen hebben een lager rendement, maar zijn ook beduidend goedkoper. Het rendement van gangbare zonnecellen ligt tussen ca. 5 en 15%, waarbij de cellen met betere rendementen wel meestal onevenredig veel duurder zijn.

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De fotovoltaïsche opgewekte stroom kan aan het lichtnet geleverd worden (netgekoppeld systeem), in accu’s opgeslagen worden (voor verlichting of bijvoorbeeld voor communicatiesystemen op afgelegen plekken) of direct gebruikt worden om bijvoorbeeld een pomp aan te drijven (autonoom systeem). Een zonnecel die met zijn esthetische kwaliteit bijzonder geschikt is voor zichtbare architecturale toepassingen, is de achtercontactcel. Die wordt zo genoemd omdat alle elektrische contacten op de achterzijde plaatsvinden en de voorkant een nauwelijks zichtbaar metalen raster heeft, zonder storende dubbele metaalstroken. Dat resulteert ook in een grotere bruikbare oppervlakte van de cellen en hoeveelheid geleverde stroom.

Al in 1839 ontdekte de franse natuurkundige Becquerel dat er tussen twee elektroden die hij in een zuurbad had geplaatst, een stroom begon te lopen zodra hij een van de elektroden aan licht blootstelde. Een verklaring van dit foto-elektrisch effect kon pas in 1921 door Albert Einstein gegeven worden. Door de Quantumtheorie te combineren met de theorie van lichtgolven. Licht werd nu niet meer beschouwd als uitsluitend een elektromagnetische trilling, maar ook als een stroom  energierijke deeltjes, de fotonen. Elk voorwerp dat in het licht gehouden wordt, wordt getroffen door deze fotonen. Indien een foton voldoende energie heeft, kan het een elektron vrijmaken uit een atoom. Vrij maken, waardoor het belichte materiaal elektrisch geladen wordt. 
Gangbare zonnecellen bestaan doorgaans uit een 0,3 – 0,4 mm dikke plak silicium, bestaande uit een pn-laag. Het p-n grenslaagje gedraagd zich als een diode, dat wil zeggen dat het elektronen maar in één richting doorlaat. Zodra er licht (fotonen) op de n-laag instraalt wordt er een spanning opgewekt van ca. 0,3 – 0,5 Volt. Deze spanning wordt d.m.v. metaalcontacten afgetapt. Door meerdere zonnecellen bij elkaar te plaatsen kan men voldoende spanning opwekken. Dit betreft echter nog DC spanning welke via een omvormer omgezet wordt in de bruikbare AC spanning.

Kan ik als particulier de BTW terugkrijgen?2017-06-12T19:34:33+02:00

In de meeste gevallen kunt u als particulier de btw terugvragen. Druk op deze link om eenvoudig via een checklist te kijken of u recht heeft op teruggave. Dit maakt een installatie namelijk nog interessanter en de terugverdientijd loopt nog verder terug.

Wat is de terugverdientijd van mijn zonne-energie systeem?2017-06-12T19:34:33+02:00

Wilt u snel en gemakkelijk bekijken wat u haalbare rendement is?
Met onze online bereken-tool kunt u in een paar klikken zien hoeveel u kunt besparen met uw investering!

Bereken nu!


 
Moeten we een vergunning aanvragen voor de installatie van zonnepanelen of zonneboiler?2015-07-16T11:30:01+02:00

Nee, in de meeste gevallen bent u niet vergunningsplichtig. Enkel wanneer u in een zeer oud pand woont dat onderdeel is van beschermd stadsgezicht zou u vergunningsplichtig kunnen zijn. De exacte voorwaarden opgelegd door de overheid vindt u hier.

Wat betekent landscape of portrait ligging?2015-07-16T11:30:44+02:00

De zonnepanelen zijn rechthoekig en kunnen dus gelegd worden met de lange zijde onder zoals bijvoorbeeld het beeld van een tv, of in portrait zoals bijvoorbeeld een portraitfoto. Op een plat dak worden ze in de meeste gevallen in landscape gelegd. Dit vanwege schaduwvorming op het volgende paneel. Op schuine daken worden ze meestal in portrait gelegd omdat er dan minder bevestigingsmateriaal nodig is en daardoor goedkoper.

Wat is salderen?2015-07-16T11:31:14+02:00

De meeste zonne-energie wordt overdag opgewekt omdat op dat moment de zon schijnt. Veel mensen zijn dan op hun werk, wat dus betekent dat de opgewekte energie niet nodig is omdat er geen apparaten gebruikt worden. De opgewekte energie die niet gebruikt wordt, wordt terug gestuurd naar het elektriciteitsnet en zodra jij deze energie weer nodig hebt voor het gebruik van apparaten, kun je de opgeleverde energie terug krijgen. Voorbeeld: In een jaar tijd heeft u 3000kWh opgewekt en 3100kWh verbruikt. U betaald 3100-3000=100kWh aan uw energiebedrijf (100×0,23= €23 euro).

NIEUW bij DIB: DOMOTICA

Het is winter, buiten vriest het 5 graden. Je komt thuis en plots staan alle lichten in de sfeerstand, de radio staat aan en het is comfortabel warm. Het begint inmiddels te schemeren en automatisch gaan de gordijnen dicht. En het lampje bij je favoriete zitplek gaat aan. Tijd voor een kopje koffie en de krant. Dit is DOMOTICA! Domotica (ook wel huisautomatisering) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Met domotica verhoog je je comfort aanzienlijk en bespaar je tegelijkertijd energie.

DOMOTICA

De dag begint bewolkt, de gordijnen gaan dicht om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden (besparing 1). De zon begint te schijnen. De omgevingssensoren voelen dat het warmer wordt en de gordijnen gaan open en de zon verwarmt de woning (besparing 2). De buurvrouw komt naar de voordeur voor een kopje koffie. De omgevingssensoren detecteren beweging en de camera gaat aan en stuurt een notificatie naar je smartphone. Ze belt aan en ook dit ontvang je op je mobiele telefoon. Het is 5 uur je gaat naar huis. Intussen weet de thermostaat de binnentemperatuur en hoe laat je thuiskomt. Deze begint op dat moment te verwarmen zodat het lekker behaaglijk is als je thuis komt. (Besparing 3) Bij thuiskomst springen de lampen aan in de comfort stand en nadat je je spullen hebt weggezet en een kopje koffie hebt gezet gaat de leeslamp aan bij je favoriete zithoek. De gordijnen sluiten weer. Je ploft neer na een dag hard werken en gaat je krantje lezen. Oh ja, de buurvrouw straks niet vergeten... Dat is domotica!