De energie van de zon bereikt ons in de vorm van licht en warmte. In een uur stuurt de zon zoveel energie naar de aarde als alle mensen samen in een jaar gebruiken. Maar hoe kunnen we die energie omzetten in elektriciteit?

Dit is zonne-energie

De energie van de zon kun je zien en voelen. De kracht van de zon is zo groot dat je in de zomer overdag geen verwarming en verlichting nodig hebt. Zelfs als het bewolkt is, is het vaak warm en licht genoeg. Waar komt die energie vandaan?

De zon bestaat voor een groot deel uit het gas waterstof. Binnenin de zon is het 15 miljoen graden. In die hitte ontstaat helium als de waterstofdeeltjes met elkaar botsen. Dit proces noem je kernfusie. Daarbij komt energie vrij.

Die energie straalt de zon voortdurend uit in de vorm van licht en warmte.

In de zomer staat de zon veel hoger dan in de winter. Daardoor legt het zonlicht een veel kortere weg af door de dampkring. Er gaat veel minder energie verloren en er bereikt dus veel meer energie het aardoppervlak. Bovendien zijn de dagen veel langer in de zomer. Geen wonder dus dat we in de winter veel meer energie nodig hebben.

Zo werkt zonne-energie

Om elektriciteit van zonlicht op te wekken gebruiken we zonnepanelen. Je ziet ze wel op daken, bij lantaarnpalen en misschien heb je zelf ook wel speelgoed of een oplader met een zonnepaneeltje. Zonnepanelen bestaan uit rijen zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit twee laagjes silicium, een stof die in zand zit. Als er licht op de zonnecel schijnt, gaat er tussen de twee laagjes een elektrische stroom lopen. Het is moeilijk om al het zonlicht dat op de zonnecel valt om te zetten in elektriciteit. Dat lukt maar met rond de 20% van het zonlicht. Er zijn wel betere zonnecellen ontwikkeld, maar die zijn nog erg duur. De Nuna zonneauto bijvoorbeeld gebruikt deze zonnecellen met een rendement van 34%. Samen met andere zonneauto’s rijdt de Nuna elk jaar een wedstrijd in Australië. vervangen door De Nuna zonneauto heeft bijvoorbeeld zonnecellen met een hoger rendement. Samen met andere zonneauto’s rijdt de Nuna elke twee jaar een wedstrijd in Australië.

Voordelen

  • Zonne-energie raakt nooit op.
  • Zonne-energie is schoon.
  • Zonnepanelen leveren energie op plekken waar geen elektriciteitskabel komt.
  • Zonne-energie kun je ook thuis opwekken, met panelen op het dak.

Feiten en cijfers

  • Als we 1% van de Sahara volzetten met zonnepanelen, hebben we genoeg elektriciteit voor de hele wereld.
  • De Nederlandse Nuna zonnewagens hebben vier keer de World Solar Challenge gewonnen. De Nuna 6 rijdt 140 kilometer per uur op zonne-energie.
  • ’s Werelds grootste zonnetoren staat in Spanje.

 

Lees verder

Interesse?

Het gebruik van zonne-energie brengt veel voordelen met zich mee. Een van de voordelen is het hoge rendement en de besparing op de energienota. Op onze 'Waarom zonne-energie?' pagina vindt u alle voordelen op een rijtje en kunt u uw rendement berekenen!
Lees verder