21% BTW? Weg ermee!

//21% BTW? Weg ermee!
21% BTW? Weg ermee!2017-06-12T19:34:32+02:00

21% BTW? Weg ermee!

Sinds juni 2013 kunnen ook alle particulieren de BTW van hun zonnepanelen en installatie terugvragen. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Wij hebben een eenvoudige checklist ontworpen welke u direct verteld of u hiervoor in aanmerking komt.

VERNIEUWDE CHECKLIST IN ONTWIKKELING. BINNENKORT BESCHIKBAAR.

Op 7 november 2013 publiceerde de Rijksoverheid een document over de btw-plicht voor particulieren die met zonnepanelen energie opwekken.

Het document van de Rijksoverheid is afgelopen vrijdag verschenen en heeft de naam ‘Veel-gestelde vragen over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen’. Het is een uitwerking van een uitspraak in een Oostenrijkse zaak door het Europese Hof. Daarin werd een burger met zonnepanelen die tegen vergoeding energie leverde aan het net aangemerkt als ondernemer. Deze werd daarmee ook btw-plichtig en moest zich inschrijven bij de Belastingdienst.

In Nederland wordt de soep voorlopig minder heet gegeten dan hij wordt opgediend. De Belastingdienst gaat er van uit dat huiseigenaren met zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen. Dat betekent dat zij alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen btw-bedrag hoger is dan € 1.345. Huishoudens bereiken dit bedrag in de praktijk niet.

Kleine-ondernemersregeling

In het document van de Rijksoverheid staat verder dat iedere particulier, bij wie op of na 20 juni 2013 zonnepanelen zijn geïnstalleerd, de btw van de zonnepanelen bij de Belastingdienst kan terugvragen. De consument heeft nog vijf jaar de tijd om het verzoek tot teruggave van de btw in te dienen.

Indien de zonnepanelen eerder zijn geïnstalleerd, kan er alleen gebruik worden gemaakt van de regeling als de particulier zich al bij de Belastingdienst gemeld heeft als btw-ondernemer. Dat moet gebeurd zijn uiterlijk een maand na het kwartaal waarin de installatie is opgeleverd.

Fuchs-zaak

In de zogeheten Fuchs-zaak bepaalde het Europese Hof op 20 juni 2013 dat particuliere huiseigenaren die elektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen zonder opslagmogelijkheid voortaan btw moesten afdragen over zelfopgewekte elektriciteit die tegen vergoeding werd terug geleverd aan het net.

Bronnen: Rijksoverheid, Natuur & Milieu en Vereniging Eigen Huis

BTW aftrek in 3 stappen

Hoe vorder ik de BTW terug op mijn investering? Volg het volgende stappenplan. In 3 stappen heeft u het zelf geregeld.

Sinds 20 juni 2013 kunt u als particulier BTW terug ontvangen op uw investering op zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% BTW over het materiaal en 6% over de installatiekosten.  U mag namelijk gezien worden als ondernemer. Dit betekent dat u de BTW over de investering mag terugvragen, maar BTW moet betalen over de opgewekte stroom. Echter is de BTW over de opgewekte stroom een heel laag bedrag zodat u hiermee onder de kleineondernemersregeling valt. Die BTW hoeft u in de opvolgende jaren niet te betalen.

Hoe regelt u dit administratief ?

Stap 1:  Vul het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ van de belastingdienst in.

Dit formulier is vrij gemakkelijk in te vullen. Hier een aantal bijzonderheden:

2: Rechtsvorm = eenmanszaak

3: Overslaan

4: Overslaan

5a: Ja

6a: 1

6b: Opwekken van stroom via zonnepanelen.

Geleverd wordt aan:

Energiebedrijf …………….(neem uw huidige energieleverancier)

Adres ………..

Postcode…………… Woonplaats……………..

7a: Geef aan wat uw andere inkomsten zijn, meestal uw salaris (dus loon)

7b: 0

7c: -5000 (indien u voor 5000 ex BTW aan zonnepanelen heeft aangeschaft, vergeet niet het minteken)

7d: Uw bruto jaarsalaris. Het betreft een schatting, dus het hoeft niet exact te zijn

8a: 500 (indien er 2500 kWh wordt opgewekt waarvoor u een vergoeding krijgt van 0,20 ex BTW per kWh) Dus verwachte kWh vermenigvuldigen met uw stroomprijs excl. BTW.

8b: 5000 (indien u voor 5.000 ex BTW aan zonnepanelen heeft aangeschaft)

8c: Nee

8d: Bedrijfsadres

9: Nee

10: Leeg laten

Ontvangstbevestiging van de belastingdienst
Binnen ongeveer 5 werkdagen ontvangt u van de belastingdienst een bericht dat u als ondernemer bent aangemerkt. Een aantal dagen later ontvangt u van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om uw aangifte van BTW te verzorgen.

Stap 2: Aangifte doen van BTW

Met de gebruikersnaam en toegangscode kunt u nu aangifte doen van omzetbelasting. Hiermee vordert u de BTW terug. U moet in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel BTW gaan betalen over de opgewekte stroom, maar dat is bijna een te verwaarlozen bedrag. De belastingdienst heeft hiervoor zogenaamde forfaits opgesteld zodat u niet hoeft te berekenen hoeveel kWh u precies heeft opgewekt en hoeveel BTW hier op zit:

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar Forfait
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100

Stel u heeft een installatie van 2500 WP waarvoor u € 5.000 excl BTW heeft betaald. Dan dient u per jaar € 60,- af te dragen aan BTW over de opgewekte stroom. Maar U krijgt de BTW terug over uw investering. Dit dient u per kwartaal te doen en de afdracht is dus € 15,- per kwartaal voor de opwekking.

Uw aangifte ziet er het eerste kwartaal dat u de aanschaf heeft gedaan zo uit:

Aangifte_BTW_zonnepanelen_1e_kwartaal

Gemakshalve is er van uitgaan dat u € 1.050,- aan BTW heeft betaald, zijnde 21% van € 5.000,-. Waarschijnlijk heeft u ook een component van 6% BTW op de installatie. Bij de aangifte hoeft u alleen de werkelijk betaalde BTW in te vullen in het veld Voorbelasting. Het BTW-bedrag staat vermeld op de factuur die u van uw leverancier heeft ontvangen. Let op: u dient een officiële factuur te hebben, met de BTW los vermeld op de factuur, de orderbevestiging is niet voldoende, ook al staat daar de BTW op vermeld. Alle facturen van Duurzaam is beter voldoen hieraan.

Voor de kwartalen die in hetzelfde jaar volgen dient u de volgende aangifte te doen:

Aangifte_BTW_zonnepanelen_overige_kwartalen

Let op, de BTW dient u wel over te maken naar de belastingdienst. Dit staat vermeld op het aangifteformulier dat u van de belastingdienst ontvangt. Als u dit niet doet krijgt u een boete, dat is zonde.

Stap 3: Vraag ontheffing aan voor de opvolgende jaren

Omdat u voor de opvolgende jaren onder de kleineondernemersregeling valt, kunt u ontheffing aanvragen voor de aangifte van BTW. Dan heeft u verder geen omkijken meer naar de aangiftes.

Stuur hiervoor een brief naar de belastingdienst ruim voordat het nieuwe jaar ingaat. Gebruik bijvoorbeeld de volgende tekst:

LS,U heeft mij aangemerkt als ondernemer omdat ik met zonnepanelen stroom lever aan het electriciteitsnet. De BTW die ik hiervoor vanaf 1 januari a.s. dien af te dragen is lager dan 1.345,- waardoor ik onder de kleineondernemersregeling val.Hierbij vraag ik u ontheffing aan voor de aangifte van omzetbelasting per 1 januari 2015 (of 2016 etc). Graag ontvang ik hier een bevestiging van.Met vriendelijke groet,Naam, BTW-nummer, adres, Telefoon

Deze brief kunt u ook meteen verzenden, tegelijk met het formulier uit stap 1. Dat spaart u weer een postzegel.

U kunt deze stappen ook uitbesteden, we doen het graag voor u, maar het is eenvoudig zelf te doen. Veel succes.

NIEUW bij DIB: DOMOTICA

Het is winter, buiten vriest het 5 graden. Je komt thuis en plots staan alle lichten in de sfeerstand, de radio staat aan en het is comfortabel warm. Het begint inmiddels te schemeren en automatisch gaan de gordijnen dicht. En het lampje bij je favoriete zitplek gaat aan. Tijd voor een kopje koffie en de krant. Dit is DOMOTICA! Domotica (ook wel huisautomatisering) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Met domotica verhoog je je comfort aanzienlijk en bespaar je tegelijkertijd energie.

DOMOTICA

De dag begint bewolkt, de gordijnen gaan dicht om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden (besparing 1). De zon begint te schijnen. De omgevingssensoren voelen dat het warmer wordt en de gordijnen gaan open en de zon verwarmt de woning (besparing 2). De buurvrouw komt naar de voordeur voor een kopje koffie. De omgevingssensoren detecteren beweging en de camera gaat aan en stuurt een notificatie naar je smartphone. Ze belt aan en ook dit ontvang je op je mobiele telefoon. Het is 5 uur je gaat naar huis. Intussen weet de thermostaat de binnentemperatuur en hoe laat je thuiskomt. Deze begint op dat moment te verwarmen zodat het lekker behaaglijk is als je thuis komt. (Besparing 3) Bij thuiskomst springen de lampen aan in de comfort stand en nadat je je spullen hebt weggezet en een kopje koffie hebt gezet gaat de leeslamp aan bij je favoriete zithoek. De gordijnen sluiten weer. Je ploft neer na een dag hard werken en gaat je krantje lezen. Oh ja, de buurvrouw straks niet vergeten... Dat is domotica!